Dış satım faaliyetlerinin başarısını sağlayan çalışma sistematiği: Zaten ülkenizde müşteri şikayetlerinizde yoğunluk yaşayıp, zamanında teslimat konusunda problem yaşıyorsanız dış satım işlemlerine daha hazır olmadığınız ortaya çıkmıştır. Eğer bu konuda sorun yaşamıyorsanız ihracat yapmayı düşünebilirsiniz. Fakat yurt dışına ihracat yapmadıysanız önce yurt içinde satış referansları temin etmeye çalışın. Bunlar yurt dışında tanınmış yurt dışı menşeli veya tanınmış yerli menşeli bir şirket olduğunu belgeleyebileceğiniz alıcılar olmalı. Bununla ilgili bir çalışmanın “check-listesini” aşağıda size sunuyoruz. Kendi yerli piyasanın satış kanalları ile yurt dışı piyasalardaki satış kanallarına sunulan fiyatları, ürün hizmet kalitesini masa başı incelemeler ve görüşmeler ile karşılaştırınız. Yurt dışına gidip satış kanallarını inceleyin ve ilk satış ön görüşmeleri yapın. Yurt dışı nihai satış fiyatları sizin iştahınızı yanlış yere kabartmasın. Yurt dışında yerli para biriminize göre dükkan kiraları, ücretler ve vergiler çok farklı olabilir. İhracatta kalkışmadan önce “Zamanında teslim” için sipariş, üretim, denetim, kargo, gümrükleme, dış ticaret işleri ile muhasebe işlemleri konusunda personel yeterliliğe ve organizasyona sahip olmak gerekir. Aynı zamanda hangi yöntemlerle ihracatın ödemeleri hangi bankacılık enstrümanları ile teminat altına alınacağı da belirlenmeli. Aynı zamanda sözleşme hem Türkçe hem İngilizce hazırlanmalı.

Dış satıma yönelmeden önce dış satım için olması gerekenler:
(1) Bununla ilgili kamu nezdinde kayıtlar yapılmış olmalı.
(2) Muhasebe, maliyet hesap düzeni, kur riski yönetimini buna göre oluşturup
(3) Depolama ve kargolama düzeni ihracata hazır hale getirilmiş olup
(4) Gümrük işlemleri için gerekli şirkete vekalet verilmiş olmalı.
(5) Yabancı dile hakim müşteri temsilcisi ile yurt dışı piyasa araştırması kadrosunu kurmuş olmalısınız. Bu çerçevede araştırılacak çok konu var:
– Hangi kalite sertifikaları, paketleme ve etiketleme şartları ihracat yapılacak ülke için geçerlidir?
– Hangi dağıtım kanalları en uygunları?
– Sözleşme neleri içereceği tespit edildi mi?
– Malın ihraç edildiği ülkede KDV, gümrük vergisi, diğer vergiler ne kadar?
– Hangi fuarlara katılmak verimli olur?
– Hangi pazarlara girilmeli?
– Pazarda eğilimler nedir?
– Pazarların hacmi nedir
(6) Bu arada E-İhracat kanalını kullanıp kullanmamayı kararlaştırmalısınız:
– Dış satım internet üzerinden sağlanması için gerekli bilgi-işlem düzenlemeleri yapıldı mı?
– Sosyal medyada ürünlerinizin ve hizmetlerinizin tanıtımı yapıldı mı?
– Bununla ilgili ödeme sistemi kuruldu mu?
– Bununla ilgili kargo düzenlemeleri oluşturuldu mu?
– Kargo şirketinin yurt dışı gümrük desteği var mı?
– Şikayetler için yabancı dilde çalışan bir birim kuruldu mu?
(7) Üretim ünitesi de bu tür girişimlere hazır hale getirilmiş olması gerekir ve kalite kontrol ekibi oluşturulmuş olmalı.
-İhracatçının dış satımda  fiyat ve kalite sürdürebilir olmalı. Aynı şekilde yurt dışı şirketlere satış için yapıyorsanız onları referans gösterebilmek için kalite ve fiyatta sürdürebilinir olun. Paketleme ve etiketleme de uygun olmalı.
– Zamanında teslim edebilir,
– Servisini, kullanım desteği zamanında sağlayabilir durumda olmanız gerekir.
– Hatalar karşısında çabuk reaksiyon gösterebilmek önemlidir
– Doğru ve etkin bir tanıtım da işin önemli bir parçası. Bu çerçevede etkin bir web sitesi ve sosyal medyada varlık göstermek de oldukça önemli sayılır.
– Türkiye’de tanınmış veya yurt dışı menşeli bankalarla çalışıp onları referans gösterebilmek de önemlidir.
– Müşterilerinizin Dini ve Milli Bayram günlerini irdeleyip o günlerini kutlayarak entelektüel olarak farklılık yaratırsınız. Müşterilerinizle doğrudan ve sosyal medyadan paylaşımlarda bulunmayı ve kendinizi hatırlatmayı ihmal etmeyin.  

FAZ- Hafen von Darwin /Harbour of Darwin
 
 

Yurt Dışı Üslerle Dış Ticareti Destekleme

Yabancı şirketler hukuki olarak daha güvenilir ülkelerdeki üsleri sayesinde yurt dışı ile daha rahat ve daha az maliyetli ödeme şekilleriyle ile daha fazla iş yapmaktadırlar.
İthalatçıdan avans kredisi ve yurtdışı Tedarikçisinden alım kredisi ile mal almak isteyen Türk İhracatçı şirketlerin fabrikasının bulunduğu ülkenin hukuku örneğin yurt dışı İthalatçılar ve Tedarikçilerle yapılacak sözleşmeler açısından güvensizlik yarattığı için bir çok Türk İhracatçı şirket (1) hukukuna Güvenilir (2) kurumsal vergileri düşük (3) banka sistemi kuvvetli bir ülkedeki yan kuruluş üzerinden fabrikalarının alışlarını ve satışlarını geçirerek, (1) o “sağlam” ülkede bulunan yan şirketleri ile alıcılar ve tedarikçileri sözleşmeye ikna etmek, (2) alıcıdan avans kredisi veya (3) tedarikçilerden vadeli alım yapma isteği sonucu satış kredisi temin etmek daha kolay olmaktadır. İthalatçının bulunduğu ülkedeki bankalar da bu durumda evrak mukabili ihracatı daha rahat finanse etmektedirler. Bu nedenle bazı Türk Şirketleri de benzer olanaklardan yararlanmak için yurt dışında finansman temin etme olanakları olan ve kurumsal vergileri düşük olan ülkelerde yan kuruluş kurmaktadır. Bir fabrikanın sahibi fabrikanın bulunduğu Türkiye’nin hukuk güvenirliği yetersiz olduğu için yalnız akreditif ile iş yapabilirken bu tür bir ülkede yan kuruluşu bulunması yoluyla akreditifsiz sözleşmeyle çalışma olanağı olur. Bu da maliyetleri düşürür.
 
 
Yurt dışı hizmet ve mal alım satımında nasıl bir anlaşma yapılmalı?
Milletlerarası Mal Satımı anlaşmasına (CISG) imza atan ülkelerle iş yapılıyorsa bu hukuka göre işleri yürütmekte yarar vardır, çünkü sözleşmede belirlemediğiniz konuları o hukuka göre o ülkede sonucunu daha rahat kestirerek işleri yürütme olanağınız olur. Satış sözleşmesinde yer alacak olan unsurlar standart bir sözleşme hazırlamak zor olmakla birlikte her ticari sözleşmede yer alması gereken belli unsurlar vardır.
 
Alıcı ve Satıcı Tarafın İsim ve Adresleri: Yabancı dilde.
 
Ürün, Standart ve Özellikler:Sözleşmede ürünün adı, teknik ismi, boyutları, standartları, alıcı tarafından talep edilen özel koşullar, varsa numuneye ilişkin düzenlemeler yer almalıdır.
 
Miktar: Malın miktarı, rakam ve yazıyla belirtilmeli birim ölçüsü de net bir şekilde yazılmalıdır.
 
Gözetim: Alıcı ve satıcı sevk öncesi gözetim şirketleri tarafından ürünün denetlenmesi kararlaştırmış ise bunun satış sözleşmesinde hangi şirket tarafından yapılacağı, hangi hususların yer alacağı da açıkça sözleşmede belirtilmelidir.
 
Sözleşmenin Toplam Değeri: Toplam değer rakamla ve yazıyla para birimi ismi ile birlikte yazılmalıdır.
 
Teslim Şartları: Incoterms 2000’e göre bir teslim şekli verilmelidir.
 
Vergi ve Harçlar: Satış fiyatı ödenecek gümrük vergisi ve harçlar vs. içeriyorsa sözleşmede mutlaka belirtilmelidir ve bunların kimin ödeyeceği yazılmalıdır.
 
Teslimat: Malın sevk ve teslim yeri sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Teslimat döneminin hangi tarih baz alınarak başlayacağı da belirtilmelidir.
 
Nakliye: Hangi nakliye yönteminin benimseneceği net şekilde yazılmalıdır.
 
Paketleme, etiketleme, işaretleme: Ambalaj, etiket ve ürün üzerinde yer alması gereken işaretlere ilişkin açıklamalar sözleşmede yer verilmelidir.
 
Ödeme Koşulları: Ödemenin hangi yöntemle yapılacağı, miktarı ve para birimi ismi mutlaka net bir şekilde yazılmalıdır.
 
İskonto ve Komisyonlar: Varsa iskonto ve komisyonların miktarı ve kimin tarafından ödeneceği, komisyon hesabının nasıl ve hangi oran üzerinden yapılacağı belirtilmelidir.