Yurt Dışı Üslerle Dış Ticareti Destekleme

Yabancı şirketler hukuki olarak daha güvenilir ülkelerdeki üsleri sayesinde yurt dışı ile daha rahat ve daha az maliyetli ödeme şekilleriyle ile daha fazla iş yapmaktadırlar.

İthalatçıdan avans kredisi ve yurtdışı Tedarikçisinden alım kredisi ile mal almak isteyen Türk İhracatçı şirketlerin fabrikasının bulunduğu ülkenin hukuku örneğin yurt dışı İthalatçılar ve Tedarikçilerle yapılacak sözleşmeler açısından güvensizlik yarattığı için bir çok Türk İhracatçı şirket (1) hukukuna Güvenilir (2) kurumsal vergileri düşük (3) banka sistemi kuvvetli bir ülkedeki yan kuruluş üzerinden fabrikalarının alışlarını ve satışlarını geçirerek, (1) o “sağlam” ülkede bulunan yan şirketleri ile alıcılar ve tedarikçileri sözleşmeye ikna etmek, (2) alıcıdan avans kredisi veya (3) tedarikçilerden vadeli alım yapma isteği sonucu satış kredisi temin etmek daha kolay olmaktadır. İthalatçının bulunduğu ülkedeki bankalar da bu durumda evrak mukabili ihracatı daha rahat finanse etmektedirler. Bu nedenle bazı Türk Şirketleri de benzer olanaklardan yararlanmak için yurt dışında finansman temin etme olanakları olan ve kurumsal vergileri düşük olan ülkelerde yan kuruluş kurmaktadır. Bir fabrikanın sahibi fabrikanın bulunduğu Türkiye’nin hukuk güvenirliği yetersiz olduğu için yalnız akreditif ile iş yapabilirken bu tür bir ülkede yan kuruluşu bulunması yoluyla akreditifsiz sözleşmeyle çalışma olanağı olur. Bu da maliyetleri düşürür.  

  Yurt dışı hizmet ve mal alım satımında nasıl bir anlaşma yapılmalı?

Milletlerarası Mal Satımı anlaşmasına (CISG) imza atan ülkelerle iş yapılıyorsa bu hukuka göre işleri yürütmekte yarar vardır, çünkü sözleşmede belirlemediğiniz konuları o hukuka göre o ülkede sonucunu daha rahat kestirerek işleri yürütme olanağınız olur. Satış sözleşmesinde yer alacak olan unsurlar standart bir sözleşme hazırlamak zor olmakla birlikte her ticari sözleşmede yer alması gereken belli unsurlar vardır.
 
Alıcı ve Satıcı Tarafın İsim ve Adresleri: Yabancı dilde.
 
Ürün, Standart ve Özellikler:Sözleşmede ürünün adı, teknik ismi, boyutları, standartları, alıcı tarafından talep edilen özel koşullar, varsa numuneye ilişkin düzenlemeler yer almalıdır.
 
Miktar: Malın miktarı, rakam ve yazıyla belirtilmeli birim ölçüsü de net bir şekilde yazılmalıdır.
 
Gözetim: Alıcı ve satıcı sevk öncesi gözetim şirketleri tarafından ürünün denetlenmesi kararlaştırmış ise bunun satış sözleşmesinde hangi şirket tarafından yapılacağı, hangi hususların yer alacağı da açıkça sözleşmede belirtilmelidir.
 
Sözleşmenin Toplam Değeri: Toplam değer rakamla ve yazıyla para birimi ismi ile birlikte yazılmalıdır.
 
Teslim Şartları: Incoterms 2000’e göre bir teslim şekli verilmelidir.
 
Vergi ve Harçlar: Satış fiyatı ödenecek gümrük vergisi ve harçlar vs. içeriyorsa sözleşmede mutlaka belirtilmelidir ve bunların kimin ödeyeceği yazılmalıdır.
 
Teslimat: Malın sevk ve teslim yeri sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Teslimat döneminin hangi tarih baz alınarak başlayacağı da belirtilmelidir.
 
Nakliye: Hangi nakliye yönteminin benimseneceği net şekilde yazılmalıdır.
 
Paketleme, etiketleme, işaretleme: Ambalaj, etiket ve ürün üzerinde yer alması gereken işaretlere ilişkin açıklamalar sözleşmede yer verilmelidir.
 
Ödeme Koşulları: Ödemenin hangi yöntemle yapılacağı, miktarı ve para birimi ismi mutlaka net bir şekilde yazılmalıdır.
 
İskonto ve Komisyonlar: Varsa iskonto ve komisyonların miktarı ve kimin tarafından ödeneceği, komisyon hesabının nasıl ve hangi oran üzerinden yapılacağı belirtilmelidir.